Łosoś pod lupą

Łosoś atlantycki należy do najobfitszych źródeł długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest szczególnie bogaty w DHA, tłuszcz typu omega-3, którego duże stężenia są obecne w mózgu oraz w siatkówce oka. To dlatego jest uważany za niezwykle ważny dla zdrowia i funkcjonowania mózgu. W populacjach, które jadają dużo ryb i owoców morza, obserwuje się mniej przypadków depresji. Zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 może pomóc łagodzić objawy depresji u niektórych osób.

Czas przygotowania: 35 minut (+ odstawienie na noc do lodówki)
Liczba procji: 8

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1,3 kg filetu z łososia, ze skórą, bez ości (zob. podpowiedź poniżej)
  • ¼ szklanki drobno posiekanego koperku, mięty i szczypiorku
  • 2 szklanki rzeżuchy

MARYNOWANE WARZYWA:

  • 400 g marchwi (jak najmniejszej)
  • 250 g ogórków
  • 8 małych rzodkiewek (120 g)
  • 4 szalotki
  • 2 szklanki (500 ml) białego octu winnego
  • 2 łyżki soli morskiej
  • ¼ szklanki (55 g) bardzo drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ziaren czerwonego lub czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe

JOGURT CHRZANOWY:

  • 1½ szklanki (420 g) jogurtu greckiego
  • 1⁄3 szklanki (90 g) tartego chrzanu
  • 1½ szklanki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

1. Przyrządź marynowane warzywa (zob. poniżej).

2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia, skrop połową oliwy oraz posyp solą i pieprzem. Na tak przygotowanej blasze połóż łososia i wetrzyj w niego resztę oliwy, a następnie dopraw do smaku.

3. W małej misce połącz zioła oraz posyp nimi>