Łosoś w ziołach z marynowanymi warzywami
Łosoś pod lupą
Łosoś atlantycki należy do najobfitszych źródeł długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest szczególnie bogaty w DHA, tłuszcz typu omega-3, którego duże stężenia są obecne w mózgu oraz w siatkówce oka. To dlatego jest uważany za niezwykle ważny dla zdrowia i funkcjonowania mózgu. W populacjach, które jadają dużo ryb i owoców morza, obserwuje się mniej przypadków depresji. Zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 może pomóc łagodzić objawy depresji u niektórych osób.
Czas przygotowania: 35 minut (+ odstawienie na noc do lodówki)
Liczba procji: 8
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1,3 kg filetu z łososia, ze skórą, bez ości (zob. podpowiedź poniżej)
- ¼ szklanki drobno posiekanego koperku, mięty i szczypiorku
- 2 szklanki rzeżuchy
MARYNOWANE WARZYWA:
- 400 g marchwi (jak najmniejszej)
- 250 g ogórków
- 8 małych rzodkiewek (120 g)
- 4 szalotki
- 2 szklanki (500 ml) białego octu winnego
- 2 łyżki soli morskiej
- ¼ szklanki (55 g) bardzo drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka ziaren czerwonego lub czarnego pieprzu
- 4 liście laurowe
JOGURT CHRZANOWY:
- 1½ szklanki (420 g) jogurtu greckiego
- 1⁄3 szklanki (90 g) tartego chrzanu
- 1½ szklanki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
1. Przyrządź marynowane warzywa (zob. poniżej).
2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia, skrop połową oliwy oraz posyp solą i pieprzem. Na tak przygotowanej blasze połóż łososia i wetrzyj w niego resztę oliwy, a następnie dopraw do smaku.
3. W małej misce połącz zioła oraz posyp nimi>