mgr Aleksandra Cichocka
mgr
mgr Aleksandra Cichocka
Data publikacji 07.12.2023
Czas czytania ok. 4 min

Kiedy przyjmować antybiotyki – przed jedzeniem, w trakcie posiłku czy po jedzeniu?

Sprawdź w ulotce lub zapytaj lekarza, w jakim odstępie od posiłku możesz przyjąć antybiotyk. W przypadku
niektórych antybiotyków niewskazane jest łączenie ich z posiłkiem – pogarsza to wchłanianie leku z przewodu
pokarmowego. Te antybiotyki powinno się przyjmować co najmniej godzinę przed posiłkiem lub 2 h po nim.

Dieta i zalecane produkty spożywcze

W celu ochrony żołądka i wątroby zaleca się dietę lekkostrawną, czyli potrawy gotowane, pieczone, duszone
– bez uprzedniego obsmażania. Aby organizm mógł sobie poradzić z infekcją, należy zwiększać odporność
poprzez stosowanie pełnowartościowej diety. Rekomendowane jest spożywanie:
  • dużej ilości warzyw o różnych kolorach – kilka razy dziennie
  • owoców (oprócz cytrusów) – w ilości mniejszej niż spożywane warzywa
  • pełnoziarnistych produktów zbożowych (zawierają m.in. dużo cennych witamin z grupy B)
  • produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu we właściwym odstępie od przyjęcia
    antybiotyku, czyli 1–2 h przed zastosowaniem antybiotyku lub 2 h po jego zażyciu
  • produktów bogatych w białko (w tym tłustych ryb morskich zawierających
    cenne kwasy omega-3) – przynajmniej 2 razy w tygodniu
  • tłuszczów roślinnych.

Spożywanie warzyw i owoców dostarcza organizmowi wielu cennych witamin antyoksydacyjnych: C, E i β-karotenu oraz innych przeciwutleniaczy, np. flawonoidów.

Produkty niezalecane

Należy unikać produktów ciężkostrawnych, smażonych, również w głębokim tłuszczu; tłustego mięsa i wędlin; tłustych serów;>

Czym popijać antybiotyki?

Czym nie popijać antybiotyków?

Naturalne probiotyki

Probiotyki – suplementy

Suplementy zawierające witaminy i składniki mineralne

Zioła