Zalecenia dietetyczne przyjazne antybiotykoterapii – praktyczne wskazówki
Kiedy przyjmować antybiotyki – przed jedzeniem, w trakcie posiłku czy po jedzeniu?
Sprawdź w ulotce lub zapytaj lekarza, w jakim odstępie od posiłku możesz przyjąć antybiotyk. W przypadku
niektórych antybiotyków niewskazane jest łączenie ich z posiłkiem – pogarsza to wchłanianie leku z przewodu
pokarmowego. Te antybiotyki powinno się przyjmować co najmniej godzinę przed posiłkiem lub 2 h po nim.
Dieta i zalecane produkty spożywcze
– bez uprzedniego obsmażania. Aby organizm mógł sobie poradzić z infekcją, należy zwiększać odporność
poprzez stosowanie pełnowartościowej diety. Rekomendowane jest spożywanie:
- dużej ilości warzyw o różnych kolorach – kilka razy dziennie
- owoców (oprócz cytrusów) – w ilości mniejszej niż spożywane warzywa
- pełnoziarnistych produktów zbożowych (zawierają m.in. dużo cennych witamin z grupy B)
- produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu we właściwym odstępie od przyjęcia
antybiotyku, czyli 1–2 h przed zastosowaniem antybiotyku lub 2 h po jego zażyciu - produktów bogatych w białko (w tym tłustych ryb morskich zawierających
cenne kwasy omega-3) – przynajmniej 2 razy w tygodniu - tłuszczów roślinnych.
Spożywanie warzyw i owoców dostarcza organizmowi wielu cennych witamin antyoksydacyjnych: C, E i β-karotenu oraz innych przeciwutleniaczy, np. flawonoidów.
Produkty niezalecane
Należy unikać produktów ciężkostrawnych, smażonych, również w głębokim tłuszczu; tłustego mięsa i wędlin; tłustych serów;>