Dieta low FODMAP u pacjentów z IBS – najnowsze dane
- Logo sekcji
W najnowszym numerze czasopisma Gut ukazała się praca poświęcona ocenie skuteczności diety z ograniczeniem zawartości FODMAP w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego: Efficacy of a low FODMAP diet in irritable bowel syndrome: systematic review and network meta-analysis.
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to częste schorzenie (występujące szacunkowo u ok. 11% ogólnej populacji światowej), a skuteczność aktualnie dostępnych terapii farmakologicznych IBS jest ograniczona.
Ze względu na informacje podawane przez pacjentów z IBS (nawet 80% badanych uzależnia wystąpienie objawów od stosowanej diety) oraz dostępne wyniki badań można zakładać, że dieta ma znaczenie w występowaniu objawów IBS (np. im więcej wysoko przetworzonych produktów w diecie, tym większe nasilenie objawów).
Wielu pacjentów jest zainteresowanych wprowadzaniem zmian w diecie w celu lepszego radzenia sobie z objawami. Wytyczne postępowania (światowe i polskie) u pacjentów z IBS zalecają wprowadzanie diety ubogiej w fermentujące oligo-, dwu- i monocukry i poliole (FODMAP), jeśli edukacja chorego, ogólne zalecenia dotyczące stylu życia i wsparcie psychologiczne okazują się niewystarczające.
W celu zmniejszenia objawów IBS ogółem sugeruje się czasowe (przez 6 tygodni) stosowanie diety z małą zawartością fermentujących cukrów prostych i polioli (tzw. diety low FODMAP). Skuteczności diety low FODMAP upatruje się w ograniczeniu fermentacji, a także w regulacji pasażu, zmniejszeniu objętości stolca i produkcji gazu.
Chociaż wpływ diety low