Od Redakcji
- Logo sekcji
Szanowni Państwo,
Mamy wiosnę. Słońce mocniej grzeje a temperatura na zewnątrz coraz częściej zaczyna przekraczać 15 stopni Celsjusza. Można w końcu zrzucić wełniane czapki i puchowe kurtki a następnie wybrać się na spacer do parku aby złapać odrobinę wiosennego powietrza, posłuchać odgłosu ptaków, popatrzeć na budzącą się do życia po zimie przyrodę. Taki chwilowy relaks, chociaż w maseczce na twarzy, na pewno przyda się każdemu podczas ostatnio trudnych, pandemicznych dni. W tym wyjątkowym okresie chcielibyśmy życzyć Państwu przede wszystkim zdrowia, spokoju ducha i wytrwałości. Niech wiosna, która zagościła wokół nas, odnowi nasz świat.
W obecnym wydaniu Stetoskopu poruszamy kilka tematów związanych z COVID- 19. Chcielibyśmy Państwu przybliżyć najnowsze stanowisko European Academy of Allergy and Clinical Immunology na temat postępowania z pacjentami z przewlekłym zapaleniem błony śluzowej nosa i zatok podczas pandemii. Przytaczamy również badanie, które szukało odpowiedzi na pytanie o rolę wziewnych glikokortykosteroidów w przebiegu COVID-19. Czy mogą one działać w jakiś sposób protekcyjnie podczas choroby?
Przyglądamy się także żywności fermentowanej powszechnie uważanej za zdrową. Czy rzeczywiście tak jest? Czy produkty fermentowane zawierają probiotyki i są korzystne dla naszego zdrowia? Odpowiedzi szukamy w stanowisku Ekspertów Międzynarodowego Towarzystwa Naukowego ds. Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP) dotyczącego żywności fermentowanej.
Antybiotyki to leki, które zbyt często są stosowane.>