Dział Naukowy Polpharma
Dział Naukowy Polpharma
Data publikacji 05.07.2023
Czas czytania ok. 2 min
Logo sekcji
logo biuletyn
Wydanie

Opublikowany na łamach czasopisma Allergy artykuł pod tytułem „Food allergy is associated with increased risk of developing psychological disorders: A nationwide study of 603,257 Israelis” przedstawia badanie przeprowadzone na populacji 603 257 Izraelczyków mających alergię pokarmową, którego celem była ocena związku między alergią pokarmową a występowaniem zaburzeń psychicznych. Dotychczasowe opracowania na ten temat przynosiły sprzeczne wyniki, oraz wciąż brakowało badań opartych na określonej populacji. Przeprowadzone badanie miało na celu wypełnienie tej luki.

Badanie zostało przeprowadzone na pacjentach organizacji opieki zdrowotnej "Clalit" w Izraelu. Pacjenci zdiagnozowani z alergią pokarmową w latach 2002-2021 zostali zidentyfikowani na podstawie danych medycznych i zestawieni 1:10 z grupą kontrolną (pacjenci bez alergii pokarmowej) pod względem wieku, płci, statusu społeczno-ekonomicznego, indeksu współistniejących chorób Charlsona (CCI) oraz etniczności. Data diagnozy alergii pokarmowej została użyta jako data indeksowa dla pacjentów z alergią pokarmową i odpowiadających im osób z grupy kontrolnej.

W końcowej dopasowanej kohorcie wzięło udział 603 257 osób: 65 613 (10,9%) ze zdiagnozowaną alergią pokarmową i 537 644 (89,1%) osób z grupy kontrolnej bez alergii pokarmowej. Porównanie charakterystyk wyjściowych między grupami z alergią pokarmową a grupą kontrolną wykazało istotne różnice jedynie w przypadku wieku i CCI (oba p < 0,001).

Analiza jednowymiarowa wykazała zwiększone wskaźniki występowania zaburzeń lękowych, depresji, zespołu stresu pourazowego (PTSD)>