Dział Naukowy Polpharma
Dział Naukowy Polpharma
Data publikacji 08.11.2021
Czas czytania ok. 2 min
Logo sekcji
logo biuletyn
Wydanie

Szanowni Państwo,

Polska złota jesień zawitała u nas na dobre. Poranki często witają nas już chłodem. W weekendy w ciągu dnia staramy się od czasu do czasu łapać ostatnie ciepłe promyki słońca brodząc w kolorowych liściach pokrywających połacie parków, ścieżek i chodników. Zmieniliśmy czas na zimowy, a na zewnątrz szybciej zapada zmrok. Na jesienne popołudnia i wieczory, przy ciepłej herbacie lub kawie, chcielibyśmy Państwu zaproponować kilka ciekawych pozycji do lektury.

Nie jest tajemnicą, że spożywanie soli kuchennej nie jest zdrowe i należy je ograniczać,  zwłaszcza powinny to robić osoby z nadciśnieniem tętniczym. Sól jest wszechobecną przyprawą i często nie zdajemy sobie sprawy, że żywność, którą spożywamy już zawiera w sobie sól. Jedną z metod ograniczania spożycia chlorku sodu jest stosowanie mieszanki, w której część chlorku sodu zastąpiono chlorkiem potasu. Czy taka zamiana może przynieść wymierne korzyści? Przyglądamy się wynikom badania opublikowanego na łamach The New England Journal of Medicine.

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) jest w krajach rozwiniętych jedną z najczęstszych przewlekłych chorób wątroby. Schorzenie to występuje u ok. 30% dorosłej populacji i przewiduje się, że jego częstość występowania gwałtownie wzrośnie w ciągu następnej dekady. Istnieje istotny związek między NAFLD, a zwiększonym ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych. Skalę tego ryzyka i jak to ryzyko zmienia>