Gastroenterologia - najważniejsze publikacje roku 2020
- Logo sekcji
- Luty 2021
W styczniu na stronie Gastroeneterology, ukazał się artykuł stanowiący przegląd najważniejszych publikacji z zakresu gastroenterologii i hepatologii z roku 2020.
Paradigm Shifting Research in Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition: A Top 20 List of Articles Published in 2020.
Wyboru prac dokonało międzynarodowe kolegium redakcyjne. Przy wyborze kierowano się tym, na ile wnioski z pracy są nowatorskie, wpływające na naukę lub potencjalnie zmieniające praktykę kliniczną. Z oceny wyłączono publikacje dotyczące zakażenia SARS-CoV-2, które w istotny sposób zdominowały tematykę w roku 2020, również w zakresie chorób układu pokarmowego. Zebrano je i oceniono w osobnym zestawieniu.
Większość spośród 20 wybranych prac opiera się na wykorzystaniu genomiki, inżynierii genetycznej, potencjału dużej ilości danych oraz sztucznej inteligencji przy opracowywaniu ukierunkowanych terapii i metod diagnostycznych. W kilku publikacjach potwierdzono kluczową dla zdrowia człowieka rolę mikrobiomu jelitowego. Przedstawiono również, jak tworzenie rozbudowanych i zaawansowanych modeli biologicznych oraz możliwości związane z nanocząsteczkami mogą w istotny sposób przyspieszyć badania nad nowymi technologiami i diagnostyką medyczną.
Szczegółową tematykę kilku z omówionych w przeglądzie prac przedstawiamy poniżej:
1. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.11.030
Autorzy opracowali i dokonali walidacji systemu wspomaganego komputerowo (CAD) do analizy obrazów endoskopowych u pacjentów z przełykiem Barretta. Wykazano, że>