Dział Naukowy Polpharma
Dział Naukowy Polpharma
Data publikacji 11.05.2023
Czas czytania ok. 2 min
Logo sekcji
logo biuletyn
Wydanie

Diety oparte głównie na roślinach z biegiem czasu stają się popularniejsze. Osoby ograniczające mięso motywują tę decyzję głównie względami etycznymi, proekologicznymi oraz zdrowotnymi. W Wielkiej Brytanii opublikowano wyniki badania, w którym postanowiono sprawdzić, czy zdrowe vs niezdrowe wzorce diety w większości roślinnej są związane ze śmiertelnością i ryzykiem występowania głównych chorób przewlekłych wśród dorosłych Brytyjczyków.

126394 uczestników prospektywnego badania kohortowego zostało zrekrutowanych w latach 2006-2010 i było obserwowanych do 2021 roku. Dane poddano analizie w okresie od listopada 2021 do października 2022. Średni wiek osób biorących udział w badaniu wynosił 56,1 lat (+/- 7,8 roku). Większość uczestników tj. 91,3% było rasy białej. Występowała przewaga kobiet nad mężczyznami 55,9% do 44,1%. Wykluczono osoby cierpiące na choroby przewlekłe tj. m.in. nowotwory i deklarujące nienormatywne spożycie kalorii (>17 573 kJ lub <3347 kJ dla mężczyzn i >14 644 lub <2092 kJ dla kobiet).

Zmierzono współczynniki zagrożenia (HR) i 95% przedział ufności dla śmiertelności ogólnej oraz zależnej od przyczyny, chorób układu krążenia - ogółem, oraz zawału serca, udaru niedokrwiennego mózgu i udaru krwotocznego, nowotworów – ogółem oraz piersi, prostaty i jelita grubego oraz złamań – ogółem oraz kręgów i biodra w poszczególnych grupach przestrzegających zdrowych i niezdrowych wzorców diety roślinnej.

Większe przestrzeganie wzorców zdrowej>