Diety bezmięsne a ryzyko chorób sercowo naczyniowych
- Logo sekcji
Każdego roku choroby układu krążenia powodują śmierć ponad 18 mln ludzi na całym świecie, stanowiąc najczęstszą przyczynę zgonu. Główną przyczyną chorób układu sercowo-naczyniowego jest miażdżyca. Zgodnie z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego opublikowanymi w 2021, czynnikami ryzyka miażdżycy są niezdrowy styl życia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i aterogenne cząsteczki lipoprotein zawierające apolipoproteinę B (apoB).
Diety wegetariańskie i wegańskie ze względu na rosnącą dbałość o środowisko oraz względy etyczne zyskują na popularności. Odkrycie wpływu diet roślinnych na dobrze znane czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest celem wielu analiz naukowych. Na łamach European Heart Journal w maju 2023 opublikowano wyniki przeglądu systematycznego i metaanalizy, które przeprowadzono w celu oszacowania wpływu diety wegetariańskiej i wegańskiej na poziom cholesterolu całkowitego, LDL, trójglicerydów i apolipoproteiny B.
Za pomocą baz PubMed, Embase i odniesień do poprzednich przeglądów, poszukiwano randomizowanych kontrolowanych badań kliniczych opublikowanych między 1980 r. a październikiem 2022 r; które określały ilościowo wpływ diety roślinnej w porównaniu z dietą klasyczną na poziom lipidów i lipoprotein we krwi u osób powyżej 18 roku życia. Szacunki obliczono przy użyciu modelu efektów losowych.
Do próby włączono trzydzieści różnych badań z lat 1982-2022 w których łącznie wzięło udział 2372 uczestników. Zostali oni losowo przydzieleni do stosowania diety wegetariańskiej lub wegańskiej, bądź>