Dział Naukowy Polpharma
Dział Naukowy Polpharma
Data publikacji 05.03.2021
Czas czytania ok. 5 min
Logo sekcji
logo biuletyn
Wydanie

Grudniowa edycja czasopisma Allergy, oficjalnego głosu EAACI - Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej, zawierała artykuł dotyczący występowania alergii na orzeszki ziemne vs inne pokarmy.

Alergia na orzeszki ziemne stanowi istotny problem w krajach wysokorozwiniętych dotyka 1,4-4,5% dzieci i prawie u 50% z nich przebieg reakcji alergicznej oceniany jest jako ciężki. Europejski Rejestr Anafilaksji podaje, że alergen orzeszka ziemnego jest czynnikiem wyzwalającym anafilaksję od okresu niemowlęctwa do wczesnej dorosłości. W prawie jednej trzeciej, reakcja ta dotyczy grupy pediatrycznej.

Liczne grono autorów dokonało analizy rekordów w bazie Europejskiego Rejestru Anafilaksji (Network for Online Registration of Anaphylaxis - NORA). W prezentowanym badaniu autorzy analizy skupili się na grupie pacjentów w wieku do 18 roku życia i występowania anafilaksji na orzeszki ziemne w porównaniu z anafilaksją wywoływaną przez inne pokarmy. Przegląd danych obejmował okres od 2007 roku do 2018.  W tym okresie odnotowano 3514 przypadków anafilaksji pokarmowej zgłoszonej do bazy NORA, z tego, co jest bardzo istotne, aż 56% tych pacjentów było poniżej 18 roku życia (n = 1962). Reakcję anafilaktyczną wywołaną orzeszkami ziemnymi odnotowano u 459 dzieci i młodzieży, co stanowi 85% wszystkich zarejestrowanych przypadków anafilaksji na orzeszki ziemne (n = 541). Inne zgłoszone do rejestru pokarmy, z którymi wiązano wystąpienie reakcji anafilaktycznej u 1503>