Wirom jelitowy – co o nim wiemy?
- Logo sekcji
We wrześniowym numerze czasopisma Gut ukazał się artykuł „Gut as viral reservoir: lessons from gut viromes, HIV and COVID-19” omawiający znaczenie wirusów dla funkcjonowania środowiska przewodu pokarmowego oraz rolę jelit w niektórych ogólnoustrojowych infekcjach wirusowych. Postaramy się przybliżyć Państwu podstawowe tezy tej pracy.
Wirom jelitowy.
Ludzka mikrobiota jelitowa składa się z bakterii, grzybów i wirusów.
Podczas gdy obecność i skład bakteriomu były w ostatnich kilkunastu latach intensywnie badane, „ciemna materia” mikrobioty jelitowej - w tym przede wszystkim mikrobiom wirusowy (inaczej wirom) - pozostaje wciąż słabo poznana.
Analizy środowiska mikrobiologicznego przewodu pokarmowego wykazały, że bakterie jako pierwsze kolonizują jelito dziecka, tuż po urodzeniu. W ciągu pierwszego miesiąca pojawiają się również profagi (nieczynne postacie bakteriofagów). W kolejnym etapie - okresie niemowlęcym - rozwija się wirom jelitowy zdominowany przez bakteriofagi (wirusy atakujące bakterie), a ludzkie wirusy mogą być wykrywane od ok. 4 miesiąca po urodzeniu.
W ostatnio przeprowadzonych badaniach metagenomicznych zidentyfikowano ponad 33 tysiące gatunków wirusów występujących w jelitach osób zdrowych. Wśród nich scharakteryzowano kilka grup bakteriofagów prokariotycznych (CrAss, Caudovirales, Microviridae) oraz eukariotycznych adeno- i herpeswirusów stale kolonizujących ludzkie jelito.
Podobnie jak w przypadku bakterii, również w zakresie składu wirusowego, każdy człowiek posiada niepowtarzalny i charakterystyczny dla siebie wirom jelitowy. Indywidulane ludzkie wiromy wykazują międzyosobniczą heterogeniczność a różnice zależne>