prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska
prof. dr hab. n. med.
prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska
Data publikacji 13.07.2023
Czas oglądania ok. 9 min

Opis

Kwas masłowy – cząsteczka, o której wciąż przybywa nowych, ważnych informacji. W wykładzie omawiane są najnowsze badania na ten temat, ułatwiając zrozumienie mechanizmów powstawania kwasu masłowego i jego wpływu na stan zdrowia.

  • Eubioza – prawidłowy skład mikrobioty jelitowej.
  • Błonnik naturalny i rozpuszczalny.
  • Kwas masłowy w jelicie grubym – do czego jest potrzebny i kiedy pojawiają się jego niedobory?
  • Żywność personalizowana i kwas masłowy.
  • Kwas masłowy w jelicie grubym – dlaczego tylko mikrootoczkowne maślany działają?
  • Liczne zastosowania kwasu masłowego.

Prowadzący

Tagi