Piotr Rapiejko
dr n. med.
Piotr Rapiejko
Data publikacji 20.01.2021
Czas czytania ok. 6 min

Ambrozja jest chwastem z rodziny astrowatych (dawniej Compositae). Ambrozja jest jednoroczną rośliną zielną, np. ambrozja bylicolistna i ambrozja trójdzielna, lub byliną jak ambrozja zachodnia. Większość spośród 40 gatunków ambrozji pochodzi z Ameryki Północnej.

Najsilniejsze właściwości uczulające wykazują alergeny pyłku 2 gatunków ambrozji: ambrozji bylicolistnej (łac. Ambrosia artemisiifolia, ang. Common ragweed) oraz ambrozji trójdzielnej (łac. Ambrosia trifida, ang. Gigant ragweed). Pozostałe gatunki ambrozji mają mniejsze znaczenie w wywoływaniu objawów alergicznych.

W Polsce stwierdzono obecność trzech gatunków ambrozji (w tym 2 silnie uczulających):

  1. ambrozja bylicolistna (Ambrosia artemisiifolia L.),
  2. ambrozja zachodnia (Ambrosia psilostachya DC.),
  3. ambrozja trójdzielna (Ambrosia trifida).

Ambrozja wysiewana jest głównie z importowanym zbożem, dlatego jej stanowiska obserwowane są najczęściej w okolicach kolejowych stacji przeładunkowych, elewatorów zbożowych. Ambrozja jest efemerofitem, czyli gatunkiem pojawiających się przejściowo i zwykle szybko wymierającym na danym terenie. Największe zagrożenie alergenami pyłku ambrozji poza Stanami Zjednoczonymi występuje na Węgrzech (alergeny pyłku ambrozji są tam najczęstszą przyczyną pyłkowicy), w Austrii, w północnych Włoszech, w niektórych regionach Francji oraz na Ukrainie.

Ziarna pyłku ambrozji są lekkie, mają średnicę ok. 20-22 mikrometrów, co pozwala na daleki transport tych ziaren. Stężenie progowe pyłku ambrozji, przy którym występują objawy u chorych na obszarach, gdzie ambrozja rośnie masowo, jest oceniane na 40 do 200 ziaren/m3 powietrza. Pyłek ambrozji obserwowany jest m.in.>