Dział Naukowy Polpharma
Dział Naukowy Polpharma
Data publikacji 12.12.2023
Czas czytania ok. 2 min
Logo sekcji
logo biuletyn
Wydanie

Selen należy do grupy mikroelementów niezbędnych dla człowieka. Oznacza to, że pierwiastek ten musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Za najbogatsze źródła selenu w diecie uważa się zboża, orzechy, mięso a także owoce morza. Od lat znane są liczne korzystne właściwości selenu, udokumentowane licznymi badaniami eksperymentalnymi. Wykazuje m. in. działanie antyoksydacyjne, cytoprotekcyjne (poprzez stymulację działań ochronnych komórkowego DNA). Są również pewne doniesienia na temat przeciwnowotworowych właściwości związków selenu. Biorąc pod uwagę wielokierunkowe działanie, naukowcy wciąż pokładają nadzieję w tym ważnym mikroelemencie, w kontekście poszukiwania kolejnych obszarów terapeutycznych i potencjalnej skuteczności selenu w terapii.

Na łamach czasopisma naukowego Nutritients opublikowano pracę przeglądową wraz z metaanalizą, która próbuje odpowiedzieć na następujące pytanie – czy możemy mówić o występowaniu związku pomiędzy poziomem selenu w organizmie a występowaniu chorób neurodegeneracyjnych? (Association of Selenium Levels with Neurodegenerative Disease: A Systemic Review and Meta-Analysis). W przeglądzie literatury brano pod uwagę badania kliniczne obejmujące następujące jednostki chorobowe: choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne, choroba Huntingtona.

Przegląd anglojęzycznej literatury naukowej, ujawnił 2188 pozycji. Publikacje wyszukano w następujących bazach medycznych: PubMed (363 pozycji); Web of Science (562); EMBASE (1064); Cochrane Library (53); Clinical Trials (146). Spośród początkowej puli artykułów, kryteria włączenia do dalszej>