Kwas foliowy i witamina B12 – czy należy suplementować?
- Logo sekcji
Suplementacja kwasem foliowym w ciąży jest zalecana w wielu wytycznych, ze względu na udokumentowane zmniejszenie ryzyka występowania wad rozwojowych u płodu. Nadal niedoceniane jest natomiast znaczenie takiej suplementacji w profilaktyce stanów chorobowych.
Witaminy z grupy B, a zwłaszcza kwas foliowy (witamina B9) oraz kobalamina (witamina B12), biorą udział w wielu istotnych procesach fizjologicznych. Do najważniejszych należą metabolizm homocysteiny, synteza kwasów nukleinowych i erytropoeza. Zapewniają też prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego, nerwowego i sercowo-naczyniowego, a ich niedobór może skutkować zaburzeniami w obrębie tych układów.
Foliany będące naturalnym źródłem kwasu foliowego i witamina B12 należą do składników słabo przyswajalnych z żywności, stąd powszechnie obserwowane są ich niedobory. Osobnym zagadnieniem jest niedobór witaminy B12 u pacjentów z cukrzycą t.2 szczególnie tych, którzy przyjmują metforminę, u pacjentów po zabiegach bariatrycznych, u wegetarian i wegan oraz u starszych osób.
W ostatnim czasie opublikowano wyniki dwóch badań poświęconych temu zagadnieniu.
Praca opublikowana w Journal of American Medical Association (JAMA Network) opisuje związek pomiędzy stężeniem kwasu foliowego i witaminy B12, a występowaniem zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych u pacjentów z cukrzycą t.2. Praca opublikowana w Evidence Based Menthal Health dotyczy ryzyka wystąpienia demencji u starszych osób z niedoborami kwasu foliowego.
W pierwszej z powyższych prac zbadano związek pomiędzy stężeniem kwasu foliowego i witaminy B12 w>