Dział Naukowy Polpharma
Dział Naukowy Polpharma
Data publikacji 15.03.2021
Czas czytania ok. 4 min
Logo sekcji
logo biuletyn
Wydanie

Kawa towarzyszy ludziom od setek lat, stała się częścią stylu życia i jest jednym z najczęściej spożywanych na świecie napojów.  Kawa i kofeina uważane były przez lata za jeden z czynników zwiększających ryzyko nowotworów i chorób sercowo- naczyniowych. Najnowsze badania nad spożyciem kawy dają jednak bardziej dokładny obraz wpływu kawy i kofeiny na nasze zdrowie. Artykuł z The New England Journal of Medicine przygląda się właśnie temu zagadnieniu.

Kofeina

Kofeina jest metyloksantyną. Struktura molekularna kofeiny podobna jest do adenozyny, co pozwala kofeinie łączyć się z receptorami dla adenozyny, blokować adenozynę i hamować jej efekty.  Akumulacja adenozyny w mózgu hamuje pobudzenia oraz wzmaga senność. W umiarkowanych dawkach (40- 300 mg) kofeina może antagonizować efekty adenozyny, zmniejszać zmęczenie, wzmagać uwagę oraz poprawiać czas reakcji. Kofeina może więc poprawiać czujność w trakcie wykonywania długotrwałych i monotonnych czynności, takich jak np. długotrwałe prowadzenie samochodu. Kofeina spożywana w późniejszych porach dnia opóźnia okres senności, jednocześnie wpływa również na jakość snu. Dodatkowo może ona w wyższych dawkach (> 200 mg jednorazowo lub > 400 mg dziennie) wywoływać epizody niepokoju. Przyjmowanie dużych dawek kofeiny może wywoływać efekt diuretyczny, jednakże nie odnotowano szkodliwego wpływu tego mechanizmu przy przyjmowaniu umiarkowanych dawek (tj. ≤ 400 mg dziennie). Działania niepożądane kofeiny przy spożyciu bardzo dużych>