Solić czy nie solić? – oto jest pytanie
- Logo sekcji
Wpływ substytucji soli kuchennej solą potasową na częstość zdarzeń sercowo-naczyniowych i ryzyko zgonu
„Z solą i żartami nie można przesadzać” – tak brzmi jedno z wielu przysłów ludowych o soli. Dziś wiemy doskonale o konieczności zachowania umiaru w spożyciu soli kuchennej, zwłaszcza przez osoby z nadciśnieniem tętniczym. Sól jest wszechobecną przyprawą i często nie zdajemy sobie sprawy, że spożywana przez nas właśnie żywność ją zawiera.
Zalecenia European Society of Cardiology, zarówno dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowych z roku 2021, jak również dotyczące postępowania w nadciśnieniu tętniczym z roku 2018, rekomendują ograniczenie spożycia soli do nie więcej niż 5 gramów dziennie, określając spożycie optymalne na około 3,5 g soli na dobę. Choć zalecenia ESC jasno zalecają ograniczenie spożycia soli, w prasie pojawiają się doniesienia podważające korzyści płynące z mniejszego spożycia soli.
Jak to wygląda w rzeczywistości? Badania wykonane na polskiej populacji w roku 2009 wykazały, że średnie dzienne spożycie soli wynosi 11,5 g. Według wyników innego badania, tym razem na populacji osób z nadciśnieniem tętniczym, średnie spożycie wyniosło 6,93 g na dobę. Badacze zauważyli, że choć pacjenci z nadciśnieniem tętniczym starają się ograniczać spożycie soli, jej rekomendowaną ilość stosowało tylko 24% pacjentów.
Jedną z metod ograniczania spożycia chlorku sodu jest stosowanie>