Dział Naukowy Polpharma
Dział Naukowy Polpharma
Data publikacji 13.05.2021
Czas czytania ok. 3 min
Logo sekcji
logo biuletyn
Wydanie

W majowym numerze czasopisma Gut ukazały się wyniki pracy oryginalnej opisującej wpływ diety i stężenia maślanu w jelicie na przebieg oraz rokowanie w martwiczym zapaleniu trzustki.

Western-type diet influences mortality from necrotising pancreatitis and demonstrates a central role for butyrate. Van den Berg FF et al. Gut 2021; 70:915–927.

Ostre zapalenie trzustki a mikrobiota jelitowa.

W różnych częściach świata ostre zapalenie trzustki (OZT) występuje z częstością między 20 a 40 przypadków na 100 tys. mieszkańców na rok, prowadząc u ok. 4-5% pacjentów do śmierci. Jedną z przyczyn szybko pogarszającego się stanu chorych z OZT są ciężkie infekcje bakteryjne wywodzące się najczęściej z przewodu pokarmowego (Escherichia coli, Klebsiella spp., Enterococcus spp.). Bakteriemia jest czynnikiem ryzyka i zwykle poprzedza wystąpienie zakażonego martwiczego zapalenia trzustki. Do jej rozwinięcia przyczyniać się mogą dysbioza oraz zaburzenie ciągłości bariery jelitowej związane zarówno z procesem zapalnym, jak i – co miało wykazać niniejsze badanie - wstępną niską „jakością” mikrobiomu jelitowego.

Cel badania i metodologia.

Autorzy badania postawili hipotezę, że mikrobiota jelitowa jest głównym źródłem infekcji w martwiczym zapaleniu trzustki a stopień dysbiozy (zaburzenia składu mikrobioty) może korelować z ryzykiem rozwinięcia infekcji, uogólnionej reakcji zapalnej i śmierci.

W modelu zwierzęcym martwiczego zapalenia trzustki myszy C57BL/6 karmione były przez 4 tygodnie standardową karmą lub dietą>