Dział Naukowy Polpharma
Dział Naukowy Polpharma
Data publikacji 16.05.2024
Czas czytania ok. 2 min
Logo sekcji
logo biuletyn
Wydanie

Soki owocowe są źródłem wielu witamin, antyoksydantów oraz polifenoli, które wspierają układ odpornościowy. Jednak zawierają także duże ilości naturalnie występujących wolnych cukrów, które mogą przyczynić się do przyrostu masy ciała. Z tego powodu powstały obawy, czy codzienne spożywanie 100% soku owocowego jest korzystne dla zdrowia?

Dostępne zalecenia dietetyczne różnych organizacji nie są jednoznaczne. Wytyczne Dietetyczne dla Amerykanów zezwalają na spożywanie 100% soku owocowego bez dodatku cukrów jako zamiennik dziennej porcji owoców. Natomiast WHO oraz Kanadyjskie Wytyczne Dietetyczne zalecają ograniczenie wolnych cukrów występujących w sokach owocowych do 10% całkowitego zapotrzebowania na energię. Dodatkowo Amerykańska Akademia Pediatryczna podaje oddzielne zalecenia dla poszczególnych grup wiekowych dzieci ze względu na ryzyko rozwoju próchnicy zębów i otyłości.

W styczniu 2024 roku w czasopiśmie JAMA Pediatrics opublikowano przegląd 42 badań, które obejmowały 17 prospektywnych badań kohortowych wśród dzieci (n=45 851, średni czas badania 4 lata) oraz 6 prospektywnych badań kohortowych (średni czas badania 3 lata) i 19 randomizowanych badań klinicznych (średni czas badania 6 tygodni) wśród dorosłych (n=268 095). Większość badań została przeprowadzona na terenie Ameryki Północnej lub Europy.

Badania kohortowe trwające ≥6 miesięcy i randomizowane badania kliniczne z interwencjami trwające ≥2 tygodni oceniały spożycie 100% soku owocowego (def. sok owocowy bez dodatku cukru) i przyrost>