Dział Naukowy Polpharma
Dział Naukowy Polpharma
Data publikacji 05.03.2021
Czas czytania ok. 3 min
Logo sekcji
logo biuletyn
Wydanie

Wpływ stopnia przetworzenia produktów zbożowych na ryzyko sercowo-naczyniowe

Zboża towarzyszą człowiekowi od niepamiętnych czasów. Najstarsze dowody udomowienia i hodowli zbóż pochodzą sprzed ponad 10 000 lat. Śmiało można powiedzieć, że nie byłoby stworzonych przez człowieka cywilizacji, tych starożytnych i tych współczesnych, gdyby nie opanowanie sztuki hodowli zbóż jako zaczątków rolnictwa. Obecnie aż 50% wartości kalorycznej spożywanych na całym świecie posiłków pochodzi ze zbóż i ich przetworów; w Afryce i Azji Południowej wartość ta sięga nawet 70%.

O dobroczynnym wpływie wyrobów z nieprzetworzonych, pełnych ziaren zbóż na funkcjonowanie przewodu pokarmowego wiemy już wiele. Ale czy przetwarzanie ziaren zbóż ma znaczenie jeśli chodzi o układ sercowo-naczyniowy?

W dniu 3 lutego 2021 roku, na łamach czasopisma British Medical Journal, opublikowano wyniki badania Prospective Urban and Rural Epidemiology (PURE), w którym to jego autorzy udzielają odpowiedzi na zadane powyżej pytanie.

Badanie PURE to duże prospektywne badanie kohortowe, przeprowadzone z udziałem 148 858 osób z 21 krajów na 5 kontynentach, zamieszkałych zarówno w obszarach miejskich, jak i wiejskich. Średni czas obserwacji w badaniu PURE wyniósł aż 9,5 rokuCelem badania była ocena związku pomiędzy występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego, śmiertelności>