Jak kontrolować masę ciała w okresie menopauzy
- Logo sekcji
Otyłość to przewlekła choroba będąca jednocześnie czynnikiem ryzyka wielu innych schorzeń i zwiększonej śmiertelności. Grupą szczególnie zagrożoną otyłością są kobiety w okresie menopauzy. Badania wykazały, że otyłość dotyczy ponad 43% kobiet w okresie menopauzy.
W maju 2021 r. na łamach Menopause, czasopisma Północno Amerykańskiego Towarzystwa Menopauzy, opublikowano przegląd badań dotyczących otyłości u kobiet w okresie menopauzy. Przegląd obejmuje badania opublikowane w latach 2000-2020, które przedstawiają najbardziej aktualne dane naukowe dotyczące tego zagadnienia.
Okres menopauzy wiąże się z istotnymi zmianami hormonalnymi w organizmie kobiety. Zmiany te są odpowiedzialne za wystąpienie wielu schorzeń i dolegliwości. W okresie menopauzy dochodzi do spadku stężenia estrogenów, przy utrzymującej się produkcji androgenów – testosteronu i androstendionu, co przy spadku poziomu SHBG (białko wiążące hormony płciowe) powoduje wzrost stężenia wolnych androgenów. Obniżony poziom SHBG jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz odpowiada za otyłość centralną, co tłumaczy wzrost stężenia LDL i spadek stężenia HDL u kobiet po menopauzie.
Mimo iż nie udowodniono roli zmian hormonalnych we wzroście masy ciała u kobiet po menopauzie, to niewątpliwe zmiany te wpływają na rozkład tkanki tłuszczowej. U kobiet w okresie rozrodczym charakterystyczny jest gynoidalny rozkład tkanki tłuszczowej, czyli w okolicy ud i bioder, co jest korzystne metabolicznie. W okresie>