Schizofrenia jest przewlekłym zaburzeniem psychicznym. Chorujące na nią osoby borykają się z wieloma trudnościami, do których należą nieprawidłowa ocena własnej osoby i otoczenia, halucynacje, urojenia, mania i depresja. Leczenie opiera się głównie na opiece psychiatrycznej z zastosowaniem niezbędnej długofalowej farmakoterapii.

Stosowane przez chorych leki przeciwpsychotyczne wraz z towarzyszącymi odczuciami przygnębienia, lęku i osamotnienia zwiększają łaknienie. Pacjent spożywa więcej pokarmów, nie przywiązując wagi do sposobu i jakości żywienia, a także do aktywności fizycznej. W następstwie tego pojawiają się komplikacje zdrowotne związane z zaburzeniami odżywiania zaliczane do zespołu metabolicznego: nadwaga, otyłość (głównie brzuszna), insulinooporność, cukrzyca, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze, zakrzepice, udary i inne choroby układu sercowo-naczyniowego. U osób ze schizofrenią zespół metaboliczny występuje 2–3-krotnie częściej niż w ogólnej populacji.

W związku z powyższym niezwykle istotne jest, aby oprócz farmakoterapii w życie chorego wprowadzić zasady zdrowego stylu funkcjonowania, do których należą:

  • odpowiednia ilość snu,
  • redukcja stresu,
  • podtrzymywanie relacji z otoczeniem,
  • codzienna aktywność fizyczna,
  • zrezygnowanie z używek,
  • zdrowy sposób odżywiania.

Nie ma obecnie jednoznacznych rekomendacji na temat żywienia pacjentów z zaburzeniami psychiatrycznymi. Wiadomo natomiast, że korzystny wpływ na stan chorych ma zbilansowana dieta oparta na spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców (50%), produktów zbożowych – pełnoziarnistych (25%) oraz produktów będących źródłem białka (25%), a także stosowaniu podstawowych zasad zdrowego żywienia.

Istotną rolę w procesie zdrowienia chorego odgrywają otaczające go osoby. Okazywane wsparcie pomaga wprowadzać w życie przedstawione zalecenia, niezbędne do tego, aby pacjent mógł w pełni wyzdrowieć.

DIETA DLA OSÓB ZE SCHIZOFRENIĄ

Najważniejsze zalecenia

zegar Ustal pory posiłków, spożywaj je regularnie co 3–4 godziny.

owoce Do każdego posiłku dodawaj warzywa lub owoce (w stosunku 3:1) stanowiące przynajmniej połowę porcji na talerzu.

zboże Spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe zawierające dużo błonnika.

oliwa Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych (np. masła) na rzecz roślinnych (olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek).

rybka Zatroszcz się o spożywanie „dobrych” tłuszczów (omega-3), których źródłem są ryby (najlepiej tłuste, co najmniej 2 razy w tygodniu), orzechy, nasiona, pestki i awokado.

źródła białka Źródeł białka szukaj w chudym mięsie, rybach, jajach i nasionach roślin strączkowych.

produkty mleczne Wybieraj produkty mleczne z obniżoną zawartością tłuszczu (ok. 2%).

woda Dbaj o nawadnianie – wypijaj ok. 2 litrów niesłodzonych płynów dziennie (woda, herbaty owocowe, ziołowe, zielone).

nie sól Soli używaj z umiarem, zastępuj ją ziołami.

hamburger Zrezygnuj ze spożywania dań typu fast food, instant, słodkich i słonych przekąsek oraz wszystkich innych wysoko przetworzonych produktów.

garnek Unikaj smażenia – gotuj, piecz, duś.

PROPOZYCJA DESERU

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Składniki (na 4–5 porcji) – ok. 380 kcal/porcję:
  • 600 g świeżych dowolnych owoców (lub ok. 500 g mrożonych)
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek syropu z agawy/daktyli/klonowego/melasy lub miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju kokosowego

Owoce w razie potrzeby pozbawić pestek lub gniazd nasiennych, pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Płatki owsiane z dodatkiem słodzidła, soku z cytryny oraz oleju kokosowego zmiksować. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na owoce. Całość wstawić na 25 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.

owoce pod kruszonką

PROPOZYCJE OBIADÓW

Kaszotto z warzywami

Składniki (na 4 porcje) – ok. 480 kcal/porcję:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • ¾ szklanki suchej kaszy pęczak
  • kawałek ostrej papryczki
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 400 g gotowanej cieciorki
  • 800 g pomidorów świeżych (obranych, pokrojonych w kosteczkę) lub z puszki
  • 400 g czerwonej fasoli konserwowej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • oregano, kolendra

Na patelni z olejem zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać kaszę i mieszać przez ok. 1 min. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Następnie dodać pokrojoną ostrą papryczkę i wlać ok. 3 szklanek wody. Przykryć i gotować przez ok. 10–15 min. Kolejno dodać pomidory, kukurydzę, cieciorkę i fasolę wraz z zalewą. Wymieszać i gotować, również mieszając, jeszcze przez ok. 15 min bez przykrycia, aż powstanie gęsty sos, a kasza zmięknie. Na koniec dodać szpinak, wymieszać i zostawić pod przykryciem kilka minut. Podawać posypane kolendrą.

kaszotto z warzywami

Pieczony indyk z sałatką z burakami, fetą i orzechami włoskimi

Składniki (na 4 porcje) – ok. 430 kcal/porcję:

  • 400 g fileta z indyka
  • mieszanka sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 500 g gotowanych tartych buraków
  • 200 g sera typu feta
  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sok z połowy cytryny
  • zioła do smaku
  • opcjonalnie natka pietruszki

Pieczony indyk z warzywami

Mięso pokroić w grubsze plastry, przyprawić ulubionymi ziołami i upiec w piekarniku (180°C, 15 min). Mieszankę sałat włożyć do miski, dodać kolejno wszystkie pokrojone składniki. Polać sokiem z cytryny, olejem i doprawić ziołami. Wymieszać i podawać z indykiem. Całość można posypać siekaną natką pietruszki.

Dieta dla osób ze schizofrenią

Pobierz dietę

Autorzy

Tagi