Drobne zmiany w diecie oraz stylu życia mogą się przełożyć na znaczną poprawę stanu zdrowia mózgu , i to zarówno na krótką, jak i na długą metę. Zamiast starać się zmienić wszystko naraz, warto ustalić priorytety i skupiać się na ich realizacji po kolei — jednego, maksymalnie dwóch jednocześnie.

Kluczowe czynniki, które wpływają na stan zdrowia i funkcjonowanie mózgu:

Pokarmy, które spożywamy

Spożywanie „śmieciowego” jedzenia skutkuje przygnębieniem, depresją i zmiennością nastroju, i to niezależnie od tego, jak zdrowo odżywiamy się przez resztę doby. Dzieje się tak dlatego, że jest ono wytwarzane w taki sposób, by stymulować ośrodek nagrody w naszym mózgu, który następnie będzie nas zachęcał do spożycia jeszcze większych ilości tego niezdrowego jedzenia. Nie dopuszczajmy do tego. Ograniczenie bądź — jeszcze lepiej — całkowite wyeliminowanie produktów, które dostarczają mnóstwa kalorii, za to minimalnych ilości składników odżywczych, będzie korzystne dla mózgu pod wieloma względami.

Powinniśmy starać się spożywać jak najwięcej pokarmów, które zawierają mnóstwo witamin, minerałów i zdrowych związków chemicznych pochodzenia roślinnego o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Wśród nich znajdują się przede wszystkim pokarmy pochodzenia roślinnego, przy czym im większa będzie ich różnorodność w diecie, tym więcej przyniosą korzyści zdrowotnych. Należy jeść jak najwięcej różnych warzyw i starać się wypełniać nimi połowę talerza w>

Sposób jedzenia

Charakter Twojej aktywności fizycznej

Jakość i ilość twojego snu

Radzenie sobie ze stresem

Chroń mózg przed uszkodzeniami fizycznymi

Trening mózgu