Alicja Jazienicka-Kiełb
Lek.
Alicja Jazienicka-Kiełb
Data publikacji 31.10.2023
Aktualizacja 25.09.2024
Czas czytania ok. 8 min

Skrót informacji

Właściwe żywienie w pierwszych miesiącach i latach życia dziecka ma za zadanie nie tylko dostarczać odpowiednich ilości wszystkich potrzebnych składników odżywczych i zaspokajać zapotrzebowanie energetyczne, ale przede wszystkim wpływa na programowanie metaboliczne młodego organizmu [1]. Niezastąpione w diecie niemowlęcia i małego dziecka jest karmienie piersią. Wczesne dzieciństwo jest krytycznym okresem w rozwoju dalszych nawyków żywieniowych u dziecka [1-2]. Lekarze rodzinni, którzy często widzą małych pacjentów na wizytach profilaktycznych mają szansę kształtować i poprawiać nawyki żywieniowe oraz edukować rodziców. Wykształcenie prawidłowych wzorców żywieniowych procentuje przez całe życie i pozwala zapobiegać wielu chorobom przewlekłym.

Artykuł we współpracy z  PTMR_logo

Karmienie piersią – zalety dla dziecka i matki

Najbardziej optymalnym sposobem żywienia noworodków i niemowląt jest karmienie piersią. W wielu opracowaniach naukowych przedstawia się dowody protekcyjnego działania pokarmu matki w zapobieganiu infekcjom ucha środkowego, przewodu pokarmowego oraz dróg oddechowych. Karmienie piersią zmniejsza częstość występowania cukrzycy, wad zgryzu i otyłości [2-6]. Dzieci karmione naturalnie maja także mniejsze ryzyko wystąpienia nagłej śmierci łóżeczkowej przez cały okres niemowlęctwa. Jest to także najtańszy sposób karmienia niemowląt [2]. Głównym celem, do którego należy dążyć, jest wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Krótsze lub częściowe karmienie naturalne także jest korzystne i należy do niego zachęcać matki [1]. Mimo, że wraz z upływem czasu dzienna liczba karmień ulega zmniejszeniu, to karmienie naturalne powinno być kontynuowane tak długo, jak życzą sobie tego mama i dziecko.

Przeciwskazań do karmienia piersią jest bardzo mało, a należą do nich między innymi stwierdzona u dziecka galaktozemia, wrodzony niedobór laktazy, czynna nieleczona gruźlica u matki czy zakażenie wirusem HIV u matki [1-2]. Infekcja COVID-19 nie jest przeciwskazaniem [7-9]. Karmienie piersią przynosi także szereg korzyści dla matki, między innymi zmniejsza ryzyko wystąpienia w późniejszym życiu raka sutka lub raka jajnika i redukuje ryzyko>

Pierwsze, drugie, trzecie – jak wprowadzać kolejne pokarmy?

Suplementacja – najważniejsza wit. D

Jadek-niejadek. Dieta dziecka małego

Podsumowanie