Gronkowiec złocisty wiodącą globalnie przyczyną infekcji bakteryjnych zakończonych zgonem
- Logo sekcji
W listopadowym wydaniu czasopisma Nature opublikowano analizę, w której po raz pierwszy na poziomie globalnym oszacowano jakie konkretne rodzaje i gatunki bakterii są najczęstszą przyczyną infekcji zakończonych zgonem.W tym celu najpierw wyestymowano ogólnoświatową liczbę zgonów z powodu infekcji bakteryjnych (z nabytymi i bez nabytych mechanizmów oporności), następnie określono ich charakter, by ostatecznie określić gatunki bakterii najczęściej odpowiedzialnych za zakażenia poszczególnych układów i narządów. Dane do analizy uzyskano z wcześniej przeprowadzonych dużych projektów badawczych.
Autorzy pracy oszacowali, iż w 2019 roku na całym świecie było 13.7 mln zgonów powiązanych z infekcjami, z tego 7.7 mln spowodowanych było 33 różnymi patogenów bakteryjnych. Łącznie te 33 rodzaje i gatunki bakterii były odpowiedzialne za 13.6% wszystkich zgonów na całym świecie i 56.2% zgonów spowodowanych jakąkolwiek infekcją. Tylko jeden gatunek tj. Staphylococcus aureus odpowiedzialny był za ponad 1.1 mln zgonów. Cztery inne patogeny łącznie odpowiedzialne za ponad 3.1 mln zgonów to: Escherichia coli, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae i Pseudomonas aeruginosa.
Istnieją oczywiste różnice w epidemiologii zakażeń bakteryjnych zakończonych zgonem w zależności np. od wieku pacjentów - S. aureus był najczęstszą przyczyną zgonów u osób > 15 r.ż., czy regionu geograficznego - w Afryce Subsaharyjskiej stwierdzono największy współczynników zgonów (230/100 000 mieszkańców), zaś w krajach najbogatszych współczynnik ten>