Czerwone oko
Przyczyny czerwonego oka
„Czerwone oko” to jeden z najczęściej spotykanych stanów, które skłaniają pacjentów do kontaktu z okulistą.
Zaczerwienienie oczu najczęściej spowodowane jest przekrwieniem naczyń spojówki, rzadziej poszerzeniu ulegają naczynia położone w twardówce. Ten drugi rodzaj zaczerwienienia nazywany jest zadrażnieniem głębokim (rzęskowym) i charakteryzuje się obecnością sinawej obwódki wokół rogówki, co wskazuje na proces zapalny toczący się nie na powierzchni gałki ocznej, a w jej wnętrzu.
Przyczynami zaczerwienienia oczu mogą być zapalenia, jak również choroby niezapalne. Zapalenia oczu wywoływać mogą drobnoustroje chorobotwórcze (np. bakterie, wirusy, chlamydie, pierwotniaki, grzyby), alergeny, urazy mechaniczne lub chemiczne, czy choroby autoimmunologiczne. Zaczerwienienie oczu może być wynikiem chorób spojówki, rogówki, twardówki, błony naczyniowej oka, powiek lub dróg łzowych.
Spośród chorób spojówki zaczerwienienie może być skutkiem szerokiego spektrum chorób wywołanych przez bakterie, wirusy, czy chlamydie.
Spojówka oka reaguje odczynem zapalnym na alergeny (wyróżnia się 6 typów alergicznych zapaleń oczu). Także niewystarczające nawilżenie gałki ocznej powoduje stan zapalny (tzw. zespół suchego oka) i zaczerwienienie. Przyczyną mogą być niedobory warstwy wodnej łez lub nadmierne parowanie filmu łzowego spowodowane niedoborami warstwy lipidowej. W końcu zaczerwienienie oczu mogą powodować procesy autoimmunologiczne i urazy spojówek. Czerwone oko może być skutkiem wylewu podspojówkowego, który może się pojawić samoistnie wskutek wahań>