Przez żołądek do serca
- Logo sekcji
Analiza wpływu zachowań żywieniowych na zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Doskonale wiemy, jak dieta wpływa na rozwoju wielu chorób, w tym chorób układu krążenia.
Wybory żywieniowe są wynikiem kombinacji wielu czynników, takich jak czynniki środowiskowe, ekonomiczne, hedoniczne i indywidualne, i mogą na nie wpływać pewne psychologiczne wymiary zachowań żywieniowych. Najczęściej wyróżnia się 3 typy negatywnych zachowań żywieniowych:
- Jedzenie pod wpływem emocji (emotional eating) to tendencja do przejadania się pod wpływem negatywnych bodźców emocjonalnych, tj. smutek czy lęk. Sugeruje się, że niektórzy mają trudności w odróżnieniu wewnętrznych odczuć ekscytacji od uczucia głodu, co jest związane z przyjmowaniem pokarmu w odpowiedzi na emocje.
- Zewnętrzne nawyki żywieniowe to stan, w którym przyjmowanie pokarmu pojawia się jako odpowiedź na zewnętrzne sygnały związane z posiłkiem, tj. wygląd posiłku, zapach, ale także na widok osób jedzących w najbliższym otoczeniu. Przyjmowanie pokarmu u tych osób jest niezależne od ich aktualnego uczucia głodu czy nasycenia.
- Ograniczone nawyki żywieniowe odnoszą się do tendencji do świadomego ograniczania spożycia pokarmów w celu kontroli masy ciała. Pozornie ten nawyk może wydawać się zdrowy, jednakże u tych osób długoterminowe ograniczenie spożycia posiłków nie jest utrzymywane, co skutkuje zarówno brakiem kontroli nad kalorycznością posiłków, jak i wynikającym z tego braku kontroli masy ciała.
W wydaniu czasopisma European Journal>